< Terug naar overzicht

De magie van bomen

Op ons terrein in Voorst staan een heleboel bomen, want zonder bomen geen bos. Er staat een aantal volgroeide walnotenbomen, langs de sloot groeit een hele trits wilgenbomen en in het voedselbos staat de jonge aanplant. Waaronder appel-, peren- en kersenbomen en wat exotische soorten zoals perziken, vijgen en amandelen.

Bomen zijn van levensbelang, voor alles wat er op deze planeet leeft. Niet alleen maken ze zuurstof en halen ze CO2 uit de lucht; ze bieden ons en een heleboel andere dieren onder andere voedsel, een plek om te slapen of te verstoppen en schaduw. Redenen genoeg om zuinig op ze te zijn.

Dat bomen bijzonder zijn wisten mensen al ver voordat de wetenschap in de 18e eeuw de fotosynthese ontdekte. Van de Kelten tot de Vikingen en van het sjamanisme tot het Christendom, bij allemaal nemen bomen een bijzondere plaats in. Met hun wortels diep in de aarde en takken die naar de hemel rijken, worden bomen vaak gezien als heilige wezens die een brug vormen tussen het materiële en het spirituele, het aardse en het goddelijke.

Zo vereerden de vikingen in de Noordse mythologie Yggdrasil, de Wereldboom; een immense kosmische boom die alle negen werelden met elkaar verbindt. Als een levensader van het bestaan, waarlangs energie en kennis stroomt en waar goden, mensen en andere wezens elkaar ontmoeten. Daarnaast wordt de boom ook geassocieerd met de cyclus van leven, de dood en wedergeboorte.

Keltische boomcirkel

In de Keltische traditie werden bomen als heilig beschouwd. Zo waren het dragers van wijsheid en magie en elke boom had zijn eigen betekenis en symboliek. Dit ging zelfs zo ver, dat ze bomen met de geboortedata van mensen verbonden; de dag waarop je bent geboren bepaalt welke boom je levensboom is. Die boom brengt niet alleen geluk, maar geeft ook inzicht in je persoonlijkheid, gedrag en levensloop. Als ware het een horoscoop. De appelboom ‘regeert’ bijvoorbeeld van 25 juni tot 4 juli en van 23 december tot 1 januari. Mensen die ‘onder de appelboom’ geboren zijn, zijn tolerant en aanvaarden mensen zoals ze zijn. Hij geeft graag liefde en wil ook graag geliefd worden. Lindes, geboren tussen 11 en 20 maart en van 13 tot 22 september, hebben een levendige fantasie en zijn niet materialistisch ingesteld.

Bij Bosnodig maken we een Circle of Life, waarin alle 21 bomen uit de Keltische boomhoroscoop geplant worden. Dit is niet voor niets de meest krachtige plek op het terrein.


Bosbaden

Ook vandaag de dag wenden mensen zich tot bomen voor bezinning. Denk bijvoorbeeld aan het Japanse Shinrin-yoku, iets dat zich laat vertalen als Bosbaden; je bewust onderdompelen in het bos waarbij je al je zintuigen gebruikt, met aandacht voor je ademhaling en voor wat er om je heen gebeurt. Het klinkt misschien als een open deur, of juist als een ver van je bed show, maar het is wetenschappelijk bewezen dat tijd doorbrengen in een bosrijke omgeving stress kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen en immuunsysteem kan verbeteren.

Hoe je er ook tegen aan kijkt, bomen herinneren ons eraan dat we deel uit maken van een groter geheel. En kom vooral eens langs bij Bosnodig, adem de geur van ons voedselbos is, laat je vingers over een boomstam glijden en voel de grond onder je voeten. Zoals vele generaties dat  voor je gedaan hebben en de komende generaties dat de komende 400 jaar ook zullen doen bij Bosnodig. Wees welkom!