Het voedselbos.
Goed bezig.

Ons voedselbos is een natuurlijk bos, maar dan met een zeer hoge diversiteit aan meerjarige soorten, waarvan de vruchten, zaden, bladeren en stengels voor de mens als voedsel dienen. Het is een zeer productief en - mits goed aangelegd - zichzelf in stand houdend ecosysteem. Ze zeggen wel eens: een voedselbos is voor luie boeren. In feite is dat ook zo. Het doel is om een kerngezonde biotoop te creëren die ecologisch zo goed in balans is, dat nauwelijks onderhoud nodig is om een flinke productie van voedsel te garanderen. Door die variatie komen ziekten en plagen bovendien weinig voor. Daarnaast heeft het voedselbos een educatieve en recreatieve functie. Groepen zijn op afspraak welkom. Natuurlijk is er af en toe wat beheer en onderhoud nodig. Denk aan maaien, snoeien, het vlechten van hagen en het inventariseren van het perceel. Wil jij het nuttige met het aangename combineren? Meld je dan hier aan. Goed bezig!

Je kunt op veel manieren deelnemen en Bosnodig op vele manieren steunen, we leggen je graag uit hoe!

Bekijk onze crowdfunding

De planning

Onze planning ziet er als volgt uit:

Jaar 2021:
- locatie gevonden
- grond pachten
- eerste schoolklas planten bomen
- eerste bosambassadeurs helpen mee aan realisatie Bosnodig

Jaar 2022:
- grondwerkzaamheden uitgevoerd
- moestuin aangelegd en eerste oogst ronde
- najaar: kas realisatie
- winter: start aanleg voedselbos fase 1

Jaar 2023:
- financiering rond zodat grond kan worden aangekocht voor de toekomst
- ontwikkeling en draaien van volledig educatief programma (jong & oud)
- start aanleg voedselbos fase 2
- overnachten in ludieke accommodatie in het bos (Tiny House/stripped Caravan)

De moestuin

De moestuin zal als eerste klaar zijn om te oogsten. Natuurlijk telen we biologisch, we laten zoveel mogelijk over aan Moeder Natuur en uiteraard steken we zelf de handen uit de mouwen. Dat hoort bij een moestuin. Het is een plek waar voedsel in overvloed groeit, waar je tot rust kunt komen en op het ritme van de natuur werkt. In onze moestuin raken mensen geïnspireerd en ontstaan mooie ontmoetingen. Wekelijks ontvangen we groepen scholieren, vrijwilligers en geïnteresseerden om te helpen.

Onze Paddenstoelen Kwekerij

Op een beschutte plek tussen de bomen, vind je onze Paddenstoelen Kwekerij. Maar denk niet dat we straks niet op een twijgje gaan kauwen of op een houtje moeten bijten! Samen met Pip van Groene Takken uit Wilp hebben we boomstammen uit de streek (Voorst, Landgoed De Pol) geënt met entstof van shii-take paddenstoelen. Deze schimmel haalt met gemak de aanwezige suikers uit het hout om te kunnen groeien. Na anderhalf jaar zullen de eerste shii-takes verschijnen, dus we moeten nog even geduld hebben. Ook hebben we bietenputzwam entstof uitgestrooid op een bedje van verse houtsnippers. Hier zullen we eerder van kunnen genieten, want het doorgroeiproces duurt maar enkele maanden.* Daarnaast zitten de eerste ‘truffeltrees’ in de grond; hazelaars waarvan de wortels zijn geënt met truffelschimmel. Het kan wel vier tot zes jaar duren voordat we de eerste truffels kunnen oogsten. 

Pip leert ons alles over het kweken van paddenstoelen en wellicht gaan we in de toekomst onze kwekerij uitbreiden met andere soorten, zoals oesterzwammen. In de kas en tijdens workshop of educatieprogramma’s van Bosnodig gaan we de paddenstoelen onder andere drogen en natuurlijk gebruiken voor de gerechten die we in de kas serveren.

*NB In augustus 2022 verschenen de eerste bietenputzwammen al!