< Terug naar overzicht

Over pompoenen en pepitas

Het is oktober, het is herfst, het is weer tijd voor pompoenen! Al millennia lang is het een symbool voor het najaar en de naderende winter. En ook in onze moestuin laat ie zich van zijn beste kant zien. De groente komt uit de komkommerfamilie, Cucurbitaceae, en is daardoor verwant aan de komkommer, de courgette en de meloen.


Dat je pompoenzaden, ook wel pepitas, kunt eten wist je misschien wel, maar naast de zaden en natuurlijk het vruchtvlees, kan je ook de bloemen eten. Zo hoef je niet helemaal tot aan de herfst te wachten om ervan te genieten.



Geschiedenis

De geschiedenis van de pompoen gaat terug tot meer dan 9.000 jaar geleden in Midden- en Zuid-Amerika. De pompoen was, als voedzaam en veelzijdig gewas, van essentieel belang voor inheemse Amerikaanse volkeren. En niet alleen voor voedsel, maar ook als medicijn en voor rituele doeleinden. Na de ontdekking van Amerika, werd de pompoen in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa en vervolgens over de rest van de wereld.

Tegenwoordig strekt de invloed van de pompoen zich wereldwijd uit, met een blijvende impact op culinaire tradities en culturele vieringen zoals Thanksgiving en Halloween.


Kaarsje erin

Eerlijk is eerlijk; een pompoen heeft niet veel nodig om decoratief over te komen. Leg er gezellig eentje of, vooruit een paar, bij de voordeur en het schreeuwt al herfst en gezelligheid.


Mocht je zin hebben om er even voor te gaan zitten, dan kan je er een toffe Halloween lantaarn van maken. Door de bovenkant eruit te snijden, de pitten en de draden eruit te lepelen en de zijkant te bewerken met een mes kan je er een eng gezicht in maken. Of er juist iets heel moois van creëren. Kaarsje erin en klaar! Het is trouwens niet perse nodig om gaten in de pompoen-wand te maken, het geeft ook al een mooi effect als je vormen uitkerft die net iets meer dan de schil weghalen. Op Pinterest vind je allerlei schitterende voorbeelden.



Opeten

De pompoen is een waar voedingswonder dat talloze gezondheidsvoordelen biedt. Ten eerste zit deze groente boordevol vitamine A, C en antioxidanten. Daarmee ondersteunt het de immuniteit, verbetert het de huidgezondheid en bevordert het een gezonde spijsvertering. Een pompoen heeft een hoog vezelgehalte, wat bijdraagt aan gewichtsbeheer en het reguleren van de bloedsuiker. Bovendien helpen mineralen zoals kalium de bloeddruk te reguleren, wat de hartgezondheid ten goede komt. Met ontstekingsremmende eigenschappen en een overvloed aan voedingsstoffen is pompoen niet alleen een smakelijke herfsttraktatie, maar een waardevolle aanvulling op een gezond dieet.


Je kan er natuurlijk soep van koken (lekker met wortel, een uitje en wat komijn) of er een warme salade mee maken (pompoen uit de oven en dan op een bedje van rucola, gebakken champignons en wat zachte geitenkaas). Maar je kunt er ook heerlijke scones en boterzachte jam mee maken.


Onze huis chefkok Hester maakte onderstaande recepten voor je. Eet smakelijk!