Berk

Ook wel Betula ermanii 'Blush' genoemd

Geboortedatum: 24 juni  - zomer

(De inspiratie) – levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, gescheiden, verafschuwt vulgariteit, houdt van leven in de natuur en stilte, fantasievol, beetje ambitieus, creëert een serene en tevreden atmosfeer

De Berk is een middel grote boom die tot ongeveer 30 meter kan groeien en hij valt erg op tussen andere bomen door zijn mooie witte schors, de Berk stamt af van de Betulaceae en deze komen voor in het noordelijk halfrond, deze boomsoort is winterhard en is in Groenland en IJsland de enige boom die daar oorspronkelijk groeit. 

Een leuk feitje is dat de schors van de Berk vroeger gebruikt werd als dakbedekking of er worden voorwerpen van gemaakt zoals schoenen of manden. 

De jonge bladeren van de Berk zijn eetbaar en bevatten veel goede eigenschappen zo zitten ze vol met vitamine c en mineralen Kalium en Calcium het is lekker en gezond om ze te versnipperen en tussen een broodje kaas te eten of in de soep. De oudere bladeren in de zomer worden te taai om rauw te consumeren. 

Het is wel mogelijk om hier het hele jaar thee van te maken!  En deze thee wordt door deskundigen aangeraden bij reumatische klachten. Dit komt omdat de berk de eigenschap heeft om lichaamssappen beter te laten stromen en het lichaam prikkelen om te reinigen. 

Verder heeft de Berk nog veel meer mogelijkheden zo wordt het gebruikt bij zalven en shampoo.