Gewone Es

Ook wel Fraxinus Excelsior genoemd

Geboortedatum:  25 Mei tot 3 Juni – 22 November tot 1 December

(De Ambitie)- Buitengewoon aantrekkelijk, levendig, impulsief,
veeleisend, houd niet van kritiek, ambitieus, intelligent,
getalenteerd, houd ervan om het lot te tarten, kan egoïstisch zijn, erg betrouwbaar, trouw en liefhebber van voorzichtigheid, de brein regeert soms over het hart, maar hij/zij neemt het partnerschap erg serieus.

Het woord ‘Es’ is afgeleid uit het Germaanse ‘asker’ dat zowel ‘scherp’ als ‘speer’ betekent. Essenhout werd vroeger veel gebruikt als sperenhout en in het Germaanse scheppingsverhaal speelt de es een belangrijke rol: de eerste mensen zijn geschapen uit de aangespoelde boomstammen Askr en Embla, dat zijn de Es en de Iep. Uit de Es werd de man geschapen en uit de Iep de vrouw.

De Es is een loofboom uit de olijffamilie en groeit het best in vruchtbare, diepe, kleiachtige gronden met goede water- en luchthuishouding. Bij voorkeur groeit de Es langs stromend water in een diepe, open en kalkrijke bodem. De Es verdraagt weinig schaduw en groeit tot 40 meter hoog. Aan de Es bloeien bloemen zonder kelk en kroon. De mannelijke bloemen zijn paarsrood en de vrouwelijke zijn bleekgroen. De Es heeft een grote seksuele variatie: er zijn bomen met enkel mannelijke bloemen, enkel vrouwelijke bloemen en bomen met beide soort bloemen. De vruchten zijn lang gevleugelde nootvruchten die lang aan de boom in trossen blijft hangen. Eerst zijn deze groen en later bruingeel.

Op het hele noordelijk halfrond groeien zo’n 49 soorten Essen en horen bij de olijffamilie. In onze streken is er echter maar één soort die veruit het meest is aangeplant: de gewone Es.
De gewone Es is vooral populair door zijn combinatie van groeikracht, houtkwaliteit, gezondheid en tolerantie tegen zeewind en strooizout. De gewone Es heeft een pluimvormige bloeiwijze en is kenmerkend aan zijn zwarte tegenoverstaande knoppen in de winter, die in de zomer nog donkerbruin zijn. Hij komt van nature voor in soortrijke bossen zoals het essen-iepenbos, vogelkers-essenbos en essenbronbos. Niet veel insectensoorten profiteren van de Es: in Engeland zijn er 68 geteld, wat weinig is vergeleken met de meer dan 400 soorten bij Wilgen en Eiken.