Hulst

Ook wel Ilex Aquifolium genoemd

De Hulst is een plant van de Hulstfamilie die voorkomt in het westen en het noordwesten van Afrika maar ook in het zuidwesten van Azië. Verder is de Hulst de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux. De Hulst kan groeien tot ongeveer tien tot 25 meter hoogte en wordt ongeveer 100 jaar oud.

De Hulst wordt vaak gebruikt in hagen omdat de plant goed schaduw kan verdragen, verder wordt de Hulst op vele manieren gebruikt. Ten eerste worden de bladeren en de bessen vaak gebruikt met kerst. Ten tweede wordt het harde hout van de hulst gebruikt voor meubels. Tot slot kunnen de jonge bladeren in juni geplukt worden en gedroogd, met deze gedroogde bladeren wordt thee gemaakt wat koortsverlagend en urine drijvende werking heeft. De schorst van de Hulst kan gebruikt worden voor gele kleurstoffen. De rode bessen van de Hulst zijn giftig maar werden vroeger gebruikt tegen epilepsie en in Elzas wordt er tegenwoordig nog Brandewijn van gemaakt. 

Een leuk feitje: Vroeger dacht men dat de hulst kwade geesten, heksen en demonen zou verjagen en weerde tegen blikseminslagen.