Bijen, lieveheersbeestjes, vlinders, sluipwespen, allemaal zoeken ze een geschikt plekje om te wonen. En ze zijn best kieskeurig en dat mag ook wel, want het gaat om hun huis ;-)
Het lieveheersbeestje geeft de voorkeur aan een grote en gezellige familiekamer waarin ze met de hele familie kan overwinteren. De deur van een vlinder-kamer is eigenlijk gewoon een dunne spleet. Daar past de wilde bij met haar ronde lijfje helemaal niet doorheen. Zij kruipt het liefst in een buisje. Waar ze helemaal achterin een hoopje stuifmeel neerlegt. Daarbovenop legt ze een aantal eitjes. Vervolgens gaat ze een kluitje modder halen waarmee ze een deurtje metselt. Dat deurtje kan in het voorjaar door de jonge bijtjes van binnenuit open gemaakt worden. Zo zie je dat de ene soort het hotel als overwinteringsplek of schuilplaats gebruikt en de ander er haar eitjes legt.
Jammer genoeg verdwijnt er steeds meer leefgebied voor deze zes-potige beestjes en wordt het voor hen steeds moeilijker om een geschikte schuil- of nestplaats te vinden. En ook voedsel wordt schaarser. Wat jammer denk je nu misschien. Maar gelukkig zijn er een heleboel mensen die insectenhotels bouwen en er eentje in hun tuin zetten. Daarbij zorgen ze voor heel veel lekkere bloemen met veel stuifmeel. Ook bij Bosnodig zijn we aan de slag gegaan en goh, wat is het groot geworden! Het is mega groot zelfs! We hopen dan ook veel insecten te helpen en hen een veilige plek te bieden op ons terrein. Want zij hebben onze hulp evengoed nodig als wij die van hen. Zo kunnen ze in onze moestuin de planten bestuiven en kunnen wij die lekkere tomaat eten. Naast al dat lekkere eten (stuifmeel) is water ook erg belangrijk voor insecten. Dat vinden ze ‘s ochtends als er dauw op de planten ligt, in de sloot of in een drinkbak zoals hier.
Ben je benieuwd hoe groot het insectenhotel van Bosnodig is, ga dan een keertje kijken en neem je loep en liniaal mee om te meten.
Tip: kijk in de agenda van Bosnodig voor activiteiten en kom samen een insectenhotel maken of de film ‘Bee wild’ kijken!
Groen moet je doen – insecten – SDG 15
Kerndoel 40
‘De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving’