Lijsterbes

Ook wel Sorbus genoemd

Geboortedatum: 1 April tot 10 April - 4 Oktober tot 13 Oktober

(De Gevoeligheid) - Vol met charme, opgewekt, niet
egoïstisch, houdt ervan om aandacht te trekken, houdt van het leven, beweging, rusteloosheid, en zelf complicaties, is beide onafhankelijk en
afhankelijk, goede smaak, artistiek, gepassioneerd, emotioneel, goed
gezelschap, vergeeft niet.

De Lijsterbes komt oorspronkelijk uit de rozenfamilie (rosaceae). Deze zijn van nature vooral te vinden in het noordelijk halfrond. Met name in Europa en Azië. Hedendaags wordt de Lijsterbes vaak aangeplant als sierboom. Vogels eten vaak de bessen uit de boom.

Er zijn veel verschillende soorten (100-200), dit komt doordat een aantal soorten apomictisch zijn. Dit wil zeggen dat een aantal soorten zaad kunnen geven zonder bevruchting. 

De bessen zijn niet rauw te eten (sorbinezuur). Deze moeten eerst gekookt worden en geven dan een zure, bittere smaak af. 

De bessen bevatten veel vitamine C. Door een moes te maken van Lijsterbessen zijn deze in te zetten bij nierstenen, aambeien en reuma. Ook reguleren de bessen darmen en helpen bij constipatie alsmede diarree. Ook helpen deze bessen bij ontstekingen aan de bovenste luchtwegen en hese stem. De  bladeren hebben dezelfde werking als de bessen. Deze moeten eerst gedroogd worden en vervolgens kan hier thee van getrokken worden. Van de bloesem kan ook thee getrokken worden. Deze vergemakkelijkt de ademhaling bij luchtweg- problemen. 

Niet gebruiken bij zwangerschap, maagzweren, verhoogde zuurtegraad van de maag, tromboflebitis of gevoelig bent voor een verhoogde coagulatie (stolling) van het bloed.

Wist je dat Lijsterbes vroeger gebruikt werd bij rituelen voor wijsheid, kracht en bescherming tegen het kwaad?