Linde

Ook wel Tilia genoemd

Geboortedatum: 11 maart tot 20 Maart – 13 September tot 22 September

(De Twijfel) - Accepteert wat het leven geeft in een bedaarde
wijze, haat vechten, stress en arbeid, heeft een hekel aan luiheid en ledigheid, zacht en bedaard, maakt offers voor vrienden, veel talenten, vaak jengelend en klagerig, erg jaloers maar trouw.

De Linde is een geslacht van bomen uit de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De soorten komen vooral voor op het noordelijk halfrond in Europa, Noord-Amerika en Azië. Er worden ongeveer 25 soorten onderscheid in dit geslacht. De Linde is te herkennen aan een heerlijke zoete geur en kan wel 1000 jaar oud worden.

In juni bloeit de Linde rijkelijk en wordt ze bestoven door bijen en hommels. Door voedselconcurrentie kunnen er onder laatbloeiende lindebomen veel dode hommels liggen. Dit komt ook vaak voor bij bomen die alleen staan. Dit komt doordat er meer energie bij het rondvliegen verbruikt wordt dan er in de vorm van nectar verzameld word. De hommels zullen dan verhongeren. 

De bladeren van de Linde kun je drogen en hiervan thee trekken. Dit geldt ook voor de bloesem. Wel is het verstandig om de bloesem dan te plukken als ze net opengaan. Dit in verband met luizen die de bloemen ook lekker vinden. Daarnaast scheiden de luizen een kleverige stof uit die vuil uit de lucht aantrekt. 

De Linde helpt vocht en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. En kan hierdoor helpen bij onder andere griep, verkoudheid en reumatische klachten. Ook kan de boom een kalmerend effect geven bij angst, zenuwachtigheid, hoofdpijn en maagpijn door spanning. Hiervoor kan dan ook thee gedronken worden of een aantal druppels van de tinctuur.

Ook zijn de jonge bladeren van de lindeboom ontzettend lekker om als sla te gebruiken. Deze zijn dan ook een bron van vitamine B,C en E. Ook bevat het blad de minderalen calcium en magnesium. 

De Linde staat symbool voor moederlijkheid. Dit komt doordat velen insecten nectar van de bloesem halen.