Populier

Ook wel Populos genoemd

Geboortedatum: 4 Februari tot 8 Februari – 5 Augustus tot 13 Augustus

(De Onzekerheid) - Ziet er erg decoratief uit, niet erg zelfverzekerd, alleen dapper als het nodig is, heeft welwillendheid en plezierige omgeving nodig, erg kieskeurig, vaak eenzaam, grote vijandigheid, artistieke aard, kan goede organiseren, neigt naar filosofie,
betrouwbaar in elke situatie, neemt het partnerschap serieus.

Deze boom dankt zijn naam aan het Griekse woord ‘paipolos’, wat trillen betekent. De bladeren van de populier trillen op een typische manier in de wind en maken daarbij soms een ruisend geluid.

De Populier een vertrouwde boom in ons landschap en je kunt hem bijna overal tegenkomen. Er komen in Nederland meerdere soorten populieren voor waarvan sommige al meer dan 200 jaar oud zijn. In ons land kom je voornamelijk de zwarte Populier, de Trilpopulier, de Abeel, de Canadese Populier en de Balsempopulier tegen.

Een Populier is te herkennen aan de driehoekige of ruitvormige bladeren, aan de pluizige zaden, en door het lange bladsteel bewegen de bladeren al bij het minste zuchtje wind. De meeste Populier soorten lopen in het voorjaar uit en verspreiden dan enorme hoeveelheden pluizige zaadjes waardoor het soms lijkt alsof het gesneeuwd heeft. Populieren groeien erg snel en worden om deze reden ook wel eens ‘gauw groot’ genoemd. De Canadese Populier kan bijvoorbeeld een stamomtrek krijgen van maar liefst zes meter. Ook kan de populier erg oud worden; in Nederland en België staan populieren die al in 1800 geplant zijn.

Populieren werden vroeger als magische bomen gezien. In de middeleeuwen geloofde men dat het sap en de hars van de populier door heksen werd gebruikt. Tegenwoordig weten we dat het sap van de zwarte populier bijvoorbeeld een ontstekingsremmende en wond genezende werking heeft. Dit is te verklaren doordat het sap ‘salicylaten’ bevat. Dit ‘Acetylsalicylzuur’ wordt ook wel gebruikt in aspirine. Populierknoppen worden in de homeopathie gebruikt voor behandelingen van uitwendige aambeien, zonnebrand, oppervlakkige wonden, huidproblemen en als trekzalf voor steenpuisten.