Shiitake

Ook wel Lentinula Edodes genoemd

De Shiitake is een eetbare paddenstoel, het vruchtlichaam komt van nature voor in China, Korea en Japan. Het is dan ook een paddenstoel die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Er zijn vele verschillende soorten Shiitake in alle soorten en maten. Bij Bosnodig zijn de herfst en winter Shiitakes te vinden.

De paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals: Eik, Beuk, Tamme Kastanje en Okkernoot. Door de paddenstoel te drogen krijgt het een nog sterkere smaak.

Ook wordt de paddenstoel al eeuwen lang gebruikt in China en Japen wegens haar geneeskrachtige werking. Shiitake zit namelijk vol met vitamine B1, B1, B12 en C. Ook is Shiitake een goede vleesvervanger, aangezien de paddenstoel vol zit met eiwitten. De Shiitake werkt bloedzuiverend, bloeddruk en cholesterol verlagend. Daarnaast bevat Shiitake ook veel mineralen, waaronder foliumzuur, magnesium, fosfor, selenium en veel kalium.

Shiitake is te nuttigen als thee, gebakken in het eten, roerbakken en wokken. Daarnaast is het heerlijk om soep te maken met Shiitake.

En wist je dat Shiitake samen met Champignon de meest gekweekte paddenstoel is ter wereld!