€ 40.485

opgehaald

doelbedrag €100.000

opgehaald

dagen tot einde campagne

141

investeerders

gemiddelde investering

€ 260

Welkom bij de crowdfunding van Bosnodig!

In het Gelderse Voorst verandert vier hectare grasland gestaag in een duurzaam en rijk gevarieerd natuurgebied, waarvan een groot deel uit (eetbaar) bos zal bestaan. Het idee achter Bosnodig is eenvoudig en er schuilt een ongekende kracht en schoonheid in. Bosnodig laat zien wat we vergeten lijken te zijn: het bos als bron van leven. Het is een sociale, educatieve en recreatieve natuurplaats en een bron van voedsel, inspiratie en verbinding. Voor nu en volgende generaties. Lees op deze pagina alles over de crowdfunding, Bosnodig en hoe jij kunt meedoen.

Iedereen heeft Bosnodig! 

Je bent 1 stap verwijderd van het verschil maken op weg naar een groenere wereld.
Start vandaag en word bosambassadeur!

Word #bosambassadeur

Heleen Eshuis, oprichter Bosnodig

Ik, Heleen Eshuis, ben vanuit een intrinsieke motivatie gestart met Bosnodig. Ruim 5 jaar geleden kwam ik onverwachts in een voedselbos terecht. Ik had er nog nooit van gehoord en was al ruim 15 jaar actief in het groen. Ontroerd en geraakt liep ik door een groen, botanisch bos. Het was er prachtig. Het leefde, de vogels kwetterden, de wind waaide. Het bos was toen slechts 4 jaar oud. En toen voelde ik diep van binnen een besef, een kans op leven, een mogelijkheid om een stukje aarde groener en beter achter te laten dan het nu is. Dat is mijn missie geworden. Daarna ben ik mij in het fenomeen voedselbos gaan storten; ik deed een jaaropleiding, was met gelijkgestemden omringd en gingen op bezoek bij allerlei vergelijkbare stukken natuur. Tegelijkertijd ben ik op zoek gegaan naar grond. En dat kostte heel veel moeite. Heel veel kopjes thee en koffie drinken met mensen. Mijn verhaal vertellen en vragen of ze mij verder konden helpen. Vaak werd ik schaapachtig aangekeken en eigenlijk ook vaak toegelachen en succes gewenst, maar een serieuze optie kwam er niet. Uiteindelijk is de zoektocht gelukt en heb ik grond gevonden letterlijk naast mijn huis, wat een wonder! Het universum heeft geluisterd en verhoord, wat ben ik dankbaar om daar de roots te leggen voor 'Bosnodig'. 

Dit is Bosnodig

Onze doelen

500
bomen geplant
160000
kg CO2 per jaar afvangen
3096
uur vrijwilligers per jaar
40000
m² biodiverse grond

Waarom is Bosnodig, hard nodig? 

Deze pagina kost ongeveer twee minuten om te lezen. In die tijd zijn zestig voetbalvelden aan bos verdwenen. Dat is het duizelingwekkende tempo waarin de mens huishoudt in de natuur. Terwijl we weten dat er geen leven is zonder bossen en regenwouden. Bomen slaan CO2 op en voorkomen zo dat de aarde oververhit raakt. Bossen gaan bodemerosie en overstromingen tegen, doordat water goed wordt vastgehouden in de bodem. Ook voor onze medicijnen kunnen we niet zonder bomen en planten. Er zijn zoveel goede redenen om zuinig te zijn op onze bossen. En dat is precies waarom Bosnodig hard nodig is. Het gaat bij Bosnodig echter niet alleen om het aanplanten van de natuur, maar ook over het leren en verbinden met de natuur. Harmonie herstellen tussen mens en natuur middels het realiseren van een bio-divers (voedsel)bos waar allerlei programma’s en activiteiten georganiseerd gaan worden voor zowel de jongere als de (zakelijke) oudere generatie. 

Wat is Bosnodig?

In het Gelderse Voorst veranderen we vier hectare grasland gestaag in een duurzaam en rijk gevarieerd natuurgebied, waarvan een groot deel uit (eetbaar) bos zal bestaan. Het idee achter Bosnodig is eenvoudig, maar er schuilt een ongekende kracht en schoonheid in. Bosnodig laat zien wat we vergeten lijken te zijn: het bos als bron van leven. Het is een sociale, educatieve en recreatieve natuurplaats, maar ook een bron van voedsel, inspiratie en verbinding. Bosnodig biedt onder andere:
...een 2 hectare voedselbos;
…een biologische, dynamische moestuin, waar mensen met elkaar ecologisch moestuinieren;
…een natuur-educatiecentrum voor jong en oud van meerdaagse leerprogramma’s tot workshops;
…een paddenstoelenkwekerij;
…een natuurlijke vergaderlocatie;
…een plek waar je lekker kunt lunchen, waar je je toppings in de moestuin kunt oogsten en je pizza kunt bakken in de bakkerij van het bos;
…een plek waar je de stilte kunt voelen;
…een plek voor persoonlijke ontwikkeling en natuurceremonies;
…een plek waar je ervaart een onderdeel te zijn van de natuur en het grotere geheel.

Wie realiseren Bosnodig

Een groep enthousiaste bosambassadeurs die een groen hart hebben en het belangrijk vinden om met elkaar lekker buiten bezig te zijn en de verbinding met de natuur te herstellen. Ieder met een eigen verhaal en behoefte ontstaat er een trouwe en zeer actieve groep mensen rondom Bosnodig die er samen voor zorgen dat we de aankomende periode het gehele plan kunnen uitrollen en realiseren.

Met elkaar, dus ook met jou, maken we Bosnodig en je bent van harte uitgenodigd om jouw behoefte te delen of in te stappen als bosambassadeur door het aanschaffen van een boom of andere leuke beloning die je ontvangt als Bosambassadeur. 

Wanneer gaat wat gebeuren in het bos?
Jaar 2021:
- locatie gevonden
- grond pachten
- eerste schoolklas planten bomen
- eerste bosambassadeurs helpen mee aan realisatie Bosnodig

Jaar 2022:
- grondwerkzaamheden uitgevoerd
- moestuin aangelegd en eerste oogst ronde
- najaar: kas realisatie
- winter: start aanleg voedselbos fase 1

Jaar 2023:
- financiering rond zodat grond kan worden aangekocht voor de toekomst
- ontwikkeling en draaien van volledig educatief programma (jong & oud)
- start aanleg voedselbos fase 2
- overnachten in ludieke accommodatie in het bos (Tiny House/stripped Caravan)

Doel van de Crowdfunding

Het doel van de crowdfunding is om 100.000 euro op te halen wat een deel van de benodigde financiën dekt voor de aankoop van de grond. In totaal kopen we vier hectare grond aan. Door de grond aan te kopen in plaats van te pachten zijn wij in staat om de grond ECHT veilig te stellen voor de volgende generaties en daarmee impact te maken op de gezondheid van mens en natuur. 

Hoe kan jij Bosambassadeur worden? En wat krijg je ervoor terug?

Allereerst krijg je er natuurlijk voor terug dat JIJ hebt bijgedragen aan het realiseren van een groenere toekomst. Daarbij krijg je natuurlijk de mogelijkheid tot realisatie van bovenstaande plannen terug die voor veel meer verbinding en kennis bij de mens zal zorgen met en over de natuur. Daarnaast willen wij jou graag als financiële bosamabassadeur iets extra’s bieden. Wat dit precies is kan jij zelf kiezen. De opties zijn te vinden in de webshop. Door één van die crowdfundingbeloningen aan te schaffen wordt je bosambassadeur en komen wij dichterbij het doel van € 100.000,-. We hopen op jouw bijdrage aan de natuur! 

ANBI status

Bosnodig heeft een ANBI status. Dit betekent dat we ons bij Bosnodig geheel inzetten voor het algemeen belang. Dit betekent ook dat jij als donateur of ‘schenker’ belastingvoordeel heeft. Jouw gift is namelijk volledig aftrekbaar van uw belastbaar inkomen en dus ontvang je een deel van jouw gift terug van de Belastingdienst. Hiervoor dient de schenking/donatie wel schriftelijk vastgelegd te worden en daarvoor sturen wij een certificaat aan jou op. De voordelen voor ons, als ANBI stichting, is dat jouw financiële steun en vertrouwen ervoor zorgen dat we onze doelstellingen bereiken.  

De crowdfunding producten - draag bij en ontvang jouw beloning

De beloningen die jij kan kiezen voor jouw bijdrage als bosambassadeur

De beloningen voor jou als Bosambassadeur

Je kan ons altijd fysiek helpen, door de handen uit de mouwen te komen steken en voelen en leren hoe het is om mee te bouwen aan een groenere toekomst. Om dit platform van leren en verbinden te ontwikkelen hebben we wel eerst hard geld nodig en daarom help je ons nu nog meer door bosambassadeur te worden. Je adopteert dan een stukje grond, een boom of een ander natuurlijke bijdrage/beloning. Door jouw financiële bijdrage kunnen wij de komende 400 jaar vier hectare grond veilig stellen en een bruisende natuurplaats creëren waar de natuur en dus ook wij als mensen van kunnen profiteren.

Je bent 1 stap verwijderd van het verschil maken op weg naar een groenere wereld.
Start vandaag en word bosambassadeur!

Word #bosambassadeur